Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

»Blagor ti, Simon, Jonov sin …« (Mt 16,17)
Duhovne vaje ob bibličnih katehezah

Od 23. do 27. junija 2019 pri Krmeličanih na otoku Krku

Vabimo vas na otok Krk, kjer se bomo ob čudovitem zalivu poglabljali v sveže globine Duha. Pri tem nas bosta spremljala sv. Peter in Pavel. Duhovne vaje bodo potekale v karmeličanskem duhovnem centru. Namenjene so mladim in odraslim, zakoncem in posvečenim, ki bi se radi odpočili ob morju in v Besedi.

Vaje vodi Anja Kastelic z ekipo duhovnih spremljevalcev in Bratstvom Veselje evangelija.

Prispevek za nastanitev: 160 evrov/oseba

S seboj prinesite Sveto pismo, zvezek, pisalo.

Prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 041 631 551 do zapolnitve mest.

 

Krk 2019 mail

Pogosto je v nas zelo jasno zavedanje, da nas Gospod nagovarja, pa ga kljub temu pustimo čakati, češ, ni še pravi čas. Janez nas spominja, da temu ni tako: »Blagor tistemu, ki bere, in tistim, ki poslušajo besede tega prerokovanja in izpolnjujejo, kar je zapisano v njem! Kajti čas je blizu.« Raz 1,3.

POLETNA BIBLIČNA ŠOLA NA KRKU OD 24. DO 28. 6. 2018

V šoli učenčenvstva in občestva

Voditelj prof. dr. Maksimilijan Matjaž

V okviru Biblične šole Evnagelii gaudium, kjer že drugo leto študiramo Prvo pismo Korinčanom, smo pripravili tudi poletno varianto tedenske biblične šole, ki smo jo izpeljali v čudovitem okolju karmeličanskega duhovnega centra na otoku Krku. 

Bilo nas je 37 udeležencev, različni v stanu in starosti - od dve letnega Metoda do modre babice in prababice Stanke - a enotni v ljubezni do Besede. "Šola" se je odvijala v obliki predavanj, sproščenega študija, pogovorov v skupinah, obhajanja evharistije in osebnega duhovnega dela. Seveda je ostalo časa tudi za sonce in morje.

Odkrivali smo velikonočno branje Svetega pisma. To je branje, ki je pozorno na prehode, ki se dogajajo v navdihnjenih besedilih in v katere smo povabljeni tudi mi ...

Več tukaj (Družina št. 36)

Franci Donko: Sveto pismo – Beseda, ki vznemirja in spodbuja

V življenju so trenutki, ko ne vemo najbolje, kako ravnati v življenjskih situacijah in komu zaupati svoja spraševanja, dvome, hrepenenja, stiske in veselja.

V enem takšnih trenutkov me je ujela letošnja poletna biblična šola. Ujela zato, ker je nisem načrtoval, ampak je prišla kot najlepši uvod v poletne dni, z darom občestva, branjem in poslušanjem besede, za katero Jezus pravi, da nikoli ne bo prešla; prim. Mt 24,35. Topos letošnje poletne biblične šole v karmeličanskem samostanu na Krku, ob morju je sam po sebi postavljal vprašanje, kje je moje mesto  v občestvu.

Pogosto nas razočaranja nad bližnjimi, župnijo in v lastni popek zazrt način življenja zanesejo iz občestva na same robove, kjer srečanje z Jezusom ni več na prvem mestu in se nehamo spraševati, kje Bog po zgodovini odrešenja nagovarja v želji, da bi nas popeljal preko ožin življenja.

Sodobni človek, vzgojen v duhu relativizma pogosto ne ve, kaj početi s Svetim pismom ali kakšen odnos zavzeti do Jezusa. Razsvetljenska misel je koristna, dokler človeka spodbuja tako rekoč k sodelovanju z Božjo zamislijo sveta in človeka v njem, dokler ne prestopi meje malikovanja.

Dobro je, da človek z razumom sklepa o zakonitostih narave, se uči iz zgodovine in raziskuje lastno duševnost. Če se ob tem zanaša le na lastne moči in Besedi ne dovoli, da bi ga spreminjala in ustvarjala na novo, je podoben možu, ki zida hišo na pesku. »Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi; zagnali so se v to hišo in padla je in njen padec je bil velik.« (Mt 7,26-27)

Vsak izmed nas je okusil posledice življenjskih odločitev, v katere nismo spustili Boga. Mnogokrat smo pripravljeni prisluhniti, naredimo celo sprehod do občestva, evharistije, nato pa vseeno pristanemo v mrežah lastne neodrešenosti in ponovno se v nas pojavi vprašanje, kako živeti v tem nemirnem svetu.

Ob letošnjem premišljevanju Markovega evangelija in Pavlovega Prvega pisma Korinčanom v občestvu poletne biblične šole na Krku sem ponovno začutil, da je Sveto pismo enkraten dar, zato ga želim postaviti v središče svojega življenja. »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali.« Mt 7,24-25

Pogosto je v nas zelo jasno zavedanje, da nas Gospod nagovarja, pa ga kljub temu pustimo čakati, češ, ni še pravi čas. Janez nas spominja, da temu ni tako: »Blagor tistemu, ki bere, in tistim, ki poslušajo besede tega prerokovanja in izpolnjujejo, kar je zapisano v njem! Kajti čas je blizu.« Raz 1,3.

  • Vsem, ki bi želeli preko Božje besede globlje prepoznati svoje mesto v Božjem življenju in Božje življenje v svojem življenju.
  • Vsem, ki se želijo prepoznati kot del Kristusovega telesa – to je občestva Cerkve in ki želijo živeti polno življenje tega občestva.
  • Vsem, ki bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede.
  • Vsem, ki ste pripravljeni drug ob drugem, drug preko drugega spoznavati Božjo besedo in Božji načrt zase, za Cerkev in za svet.
  • Vsem, ki želite odkriti Sveto pismo kot Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal, da bi ga lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

Šola želi biti v prvi vrsti pomoč duhovnikom, redovnicam, diakonom ter vernim laikom, ki so aktivni v različnih cerkvenih skupinah in gibanjih ter bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede. Posebej povabljeni člani bibličnih skupin, skupin bralcev Božje besede in delivcev obhajila. Na ta način bodo Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal po Svetem pismu, lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

Poletna biblična šola 2017

Po prvih srečanjih naše Biblične šole Evangelii gaudium postaja očitno, da bomo kmalu potrebovali tudi nekaj več časa za graditev našega občestva.

Odločili smo se, da poskusimo z neke vrste poletno biblično šolo na morju.  

Tako smo od 25. do 29. junija 2017 rezervirali za nas hišo karmeličanskega duhovnega centra na Krk. V dvo- in troposteljnih sobah je prostora za 42 udeležencev.

Tema letošnje šole se ponuja sama: Učiti se »Kristusove misli« - v občestvu!

Skupaj bomo prebirali 1 Kor, molili, razpravljali, razmišljali, načrtovali - pa tudi počivali, se igrali in se veselili v objemu čudovitega Božjega stvarstva.

 

 

Sveto pismo 1

Spoštovani udeleženci Biblične šole Evangelii gaudium,

Vabimo vas v Biblično šolo Evangelii gaudium, ki v organizacija Zavoda Biblično gibanje že četrto leto poteka v Domu Sv. Jožefa v Celju, četrto sredo v mesecu od 17.00 do 19.30 ure. Šola je namenjena vsem, ki jih Sveto pismo že spremlja v njihovem poslanstvu in življenju, želijo pa svoje znanje poglobiti in izkusiti moč občestvenega branja Svetega pisma.

V tem letu bomo zaključili z branjem Prvega pisma Korinčanom in nadaljevali s študijem Drugega pisma Korinčanom.

Prvo srečanje bo 27. novembra ob 17.00 v Domu sv. Jožefa v Celju

Vabljeni vsi, ki želite vsestransko rasti z Božjo besedo in v krščanskem občestvu!
Dobrodošli tudi novi udeleženci!

Prijavite se pri Mariki Mikolič (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

Letni prispevek zanša 20 eu in ga lahko poravnate na prvem srečanju

Več o dosedanjem delu šole lahko najdete na tej spletni strani.

Termini Biblične šole Evangelii gaudium IV v letu 2019-2020:

I)        27. november 2019

II)       29. januar 2020

III)      19. februar 2020

IV)      25. marec 2020

V)       22. april 2020

VI)      27. maj 2020

VII)     24. junij 2020

+ jesensko srečanje

 

Srečanje bomo imeli še vedno pri Sv. Jožefu v Celju od 17.00 do 19.30 ure. Načeloma je srečanje na 4. sredo v mesecu, žal pa so tudi odstopanja, posebej na začetku leta. Zato vas bom sproti obveščal po el pošti oz. boste datum videli na spletu!

Povabite še koga! Če ga boste sprejeli v svojo "trojko", bo hitro in z lahkoto vstopil!

 

 

-------------------------------------------

Jesensko srečanje BŠ (25. sept. 2019)

V upanju, da ste preživeli lepo poletje in da že hrepenite po ponovnem srečanju naše Biblične šole EG, vas lepo pozdravljam!
Vabim vas, da se v duhu že začnete pripravljati na naše jesensko srečanje BŠ, ki bo, kot je že bilo napovedano, v sredo 25. septembra ob 17h v Domu sv. Jožefa v Celju. Na običajnem mestu in ob običajni uri torej!

Srečanje bo delovno in hkrati praznično, saj se bomo ozrli na prehojeno pot in hkrati načrtovali naše prihodnje delo, zato upam, da si boste lahko uredili termin in prišli. Lahko povabite še koga, ki se za šolo zanima in bi se nam morda pridružil. Vabljeni ste seveda tudi vsi tisti, ki ste kakšno leto izpustili, pa bi se želeli ponovno vključiti. Na srečanju bomo med drugim predstavili novo pobudo Bibličnega gibanja Beseda me kliče, najnovejši roman o Pavlu Apostol, ki je izšel letos pri Mohorjevi družbi ter način dela v biblični skupini po metodi Figulus.

Hkrati pa vas s tem pismom prosim, da poskušate čim prej izvesti dve domači nalogi:

  1. Pripravili smo kratko anonimno anketo, da bi lahko tako prišli do čim boljše slike, kako doživljate BŠ, predvsem pa, da bi lahko naše delo morda še izboljšali in bolje načrtovali delo BŠ in s tem tudi Bibličnega gibanja. Anketo najdete jo na tej povezavi: https://1ka.teof.uni-lj.si/a/1426 . Dovolj je samo klik in slediti navodilom. Prosim vas, da jo res čim prej izpolnite, da bomo lahko na srečanju 25. sept. že predstavili rezultate.
  2. Na srečanju bi želeli podeliti tudi diplome 3. leta BŠ. Prosim predstavnika posameznih skupin (»trojk«), da na kratko povzame naslove vaših letošnjih srečanj in sporoči člane skupine, da lahko pripravimo diplomo.

Želim vam, da lepo in v hvaležnosti preživite še zadnje letošnje poletne dni

in se napolnite s hrepenenjem po Besedi, ki želi vsak dan hraniti in ogrevati vaše življenje!

Maksimilijan Matjaž

 

 

----------------------

Zaradi moje študijskega bivanja v tujini v letnem semestru 2019 moram, žal, spremeniti urnik predavanj na BŠ.

Termina 13. 3. in 24. 4. bosta odpadla. VIII. srečanje 22. 05. 2019 bosta izpeljala Anja Kastelic in Samo Skralovnik.

IX. termin pa bo s konca junija prenešen na 4. sredo v septembru (25. 09. 2019).

 

Hkrati vas tudi letos vabimo na poletno biblično šlo na otok Krk, kjer bodo do 23. do 27. junija 2019. Letos bo šola potekale v obliki duhovnih vaj obbličnih katehezah z naslovom »Blagor ti, Simon, Jonov sin …« (Mt 16,17)

V enkratnem okolju karmeličanskega duhovnega centra se bomo poglabljali v sveže globine Duha in Besede. Pri tem nas bosta spremljala sv. Peter in Pavel. Dnevi so namenjeni tako mladim kot odraslim, zakoncem in posvečenim, ki bi se radi odpočili z Besedo v naravi.

Vaje vodi Anja Kastelic z ekipo duhovnih spremljevalcev in Bratstvom Veselje evangelija.

Prispevek za nastanitev: 160 evrov/oseba

S seboj prinesite Sveto pismo, zvezek, pisalo.

Prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 041 631 551 do zapolnitve mest.

 

OB nov 2018 6319

Predavanja Biblične šole Evangelii gaudium potekajo v Domu sv. Jožefu v Celju enkrat na mesec, običajno vsako četrto sredo v mesecu, od 17.00 do 19.30 (na izjeme opozorimo posebej!)

Vsi, ki želite poglobiti svoj odnos do Božje besede in Svetega pisma, ste res dobrodošli! Ne pričakuje se posebnega bibličnega predznanja, zadostuje želja po spoznavanju Božje besede in ljubezen do nje.

Udeleženci so povabljeni k aktivnemu sodelovanju, ki se uresničuje v osebni pripravi, pisanju refleksij (lectio biblica) in v srečanju malih skupina, v katerih se udeleženci srečajo tudi enkrat mesečno. Na koncu leta bo vsak aktivni udeleženec prejel certifikat šole o opravljenem seminarju.

V III. letu Biblične šole Evangelii gaudium (2018-2019) bom nadaljevali z eksegetskim branjem Prvega pisma Korinčanom (od 11. do 16 pg.). Lahko se pridružite tudi na novo, saj ubiramo takšen pristop, da bo lahko vsak vstopil tam, kjer je. Nekaj uvodnega ponavljanja in utrjevanja pa vedno koristi. 

Prvo letošnje srečanje bo v sredo, 25. oktobra 2018, s pričetkom ob 17. uri

Ostali termini Biblične šole v šolskem letu 2018-2019::

 

 I.                   24. 10. 2018

 II.                  28. 11. 2018

 III.                 19. 12. 2018

 IV.                 23. 01. 2019

 V.                  27. 02. 2019

 VI.                13. 03. 2019

 VII.               24. 04. 2019

 VIII.              22. 05. 2019

 IX.                26. 06. 2019

jesensko sr.  25. 09. 2019

 

Letni prispevek znaša 20 € in se lahko poravna na uvodnem srečanju.

Priporoča se predhodna prijava na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

KOLEDAR DOGODKOV 2018-2019

Opozarjamo vas še na ostale dogodke,

ki so na nek način povezani z Biblično šolo EVANGELII GAUDIUM – Živeti v radosti evangelija

 

- Od 23. do 27. junija 2019 - Biblične duhovne na otoku Krku. Vodi Anja Kastelic; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 22. do 26. septembra 2019 – »Rad živim« za starejše na otoku Krku. Vodi Simon Potnik; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Več na www.pastir.si

- Od 4. do 6. oktobra 2019 - Biblične duhovne vaje v Kančevcih: »Mar nisem svoboden?« (1 Kor 9,1). Z apostolom Pavlom do svobode novega življenja. Vodi Maksimilijan Matjaž. Prijave Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Back to top