Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Pod vodstvom prof. Maksimilijana Matjaža, v organizaciji Komisariata za Sveto deželo od 8. do 17. julija 2012.

 Program

Prvi dan, nedelja, 8. julij: Ob 04.30 odhod iz Ljubljane proti Dunaju, od koder poletimo ob 12.00 (3 ure pred poletom!) proti Tel Avivu; pristanek ob 16.25 in vožnja na sever proti Galileji; večerna nedeljska sv. maša v Tiberiji ob Galilejskem jezeru; nočitev v Hotelu Tabar pri Kafarnaumu, kjer ostanemo tri noči.

Drugi dan, ponedeljek: Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo v Nazaret. V Baziliki oznanjenja imamo sv. mašo (Lk 1), nato obiščemo hišo sv. Jožefa, Jezusovo shodnico ter se preko starega mesta sprehodimo do Marijinega studenca. Obiščemo »previs hriba, na katerem je bilo sezidano njihovo mesto« (Lk 4,29) in se mimo Kane Galilejske (Jn 2) vračamo v kamp ob Galilejskem jezeru; uvodni program.

Tretji dan, torek: Dan začnemo z jutranjo sv. maša na Gori blagrov (Mt 5-7), nato se spustimo peš do cerkve Petrovega primata (Jn 21) in Tabghe (Jn 6). Od tam krajša vožnja proti Golanu do Cezareje Filipove (Mr 8,27). Ob povratku obiščemo izkopanine mesta Betsaida (Mr 8,22) ter Kafarnaumum, Jezusovo mesto, ter se s čolnom zapeljemo po jezeru.

Četrti dan, sreda: Na pot gremo zgodaj zjutraj do vznožja gore Tabor in se peš povzpnemo na goro Jezusove spremenitve (Mr 9,2sl.), kjer imamo ob 9h sv. mašo. Nadaljujemo pot proti jugu in se preko Jezreelske ravnine (2Kr 9) peljemo mimo starodavne kanaanske utrdbe Megido, do Cezareje ob morju. Tu si ogledamo mogočno gledališče in pristanišče, ki ga je po letu 30 pr. Kr. dal zgraditi Herod Veliki. Nadaljujemo vožnjo proti Jeruzalemu in v nočnih urah prispemo v Betlehem, kjer se nastanimo za tri noči.

Peti dan, četrtek: Zgodaj zjutraj sv. maša ob votlini rojstva (Mt 1-2). Nato obiščemo Marijino svetišče v Votlini mleka ter si na betlehemskih ulicah ogledamo tipične svetodeželske spominke. Na Pastirskih poljanah se poglobimo v začetke Davidovega kraljestva (2 Sam 2-7). Popoldne obiščemo še Herodovo utrdbo Herodium in proti večeru rojstni kraj Janeza Krstnika Ain Karem na judejskem pogorju.

Šesti dan, petek: Dan priprave na vstop v Jeruzalem preživimo v puščavi. V okolici Wadi Kelta v Judejski puščavi doživljamo Jezusove skušnjave (Mt 4), obiščemo tel Jeriho, ki velja za najstarejše mesto na svetu. Na poti iz Jerihe poiščemo kraj srečanja Jezusa s cestninarjem Zahejem (Lk 19,1-10) in beračem Bartimajem (Mr 10,46-52). Obiščemo kraj Elijevega vnebohoda (2Kr 2) in Jezusovega krsta (Mt 3,13-17). Vzamemo si čas za izkušnjo Mrtvega morja in puščavskega sonca. Popoldan obiščemo še arheološko področje Qumrana in vstopimo v svet najstarejših bibličnih rokopisov. Zvečer se vrnemo v Betlehem.

Sedmi dan, sobota: Zjutraj se iz Betlehema odpravimo proti Betaniji, kjer je Jezus bival ob svojih obiskih Jeruzalema (Jn 11-12). Preko judovske kontrolne točke se prebijemo do Betfage, kjer je Jezus začel svoj mesijanski vstop v Jeruzalem (Mt 21). Vzpeli se bomo na vrh Oljske gore, obiskali spomin Jezusovega vnebohoda, votlino molitve Očenaša ter se mimo cerkvice Dominus Flevit spustili v vrt Getsemani (Mt 26,36-56). Popoldne se ustavimo v Bethesdi ob Ovčjih vratih (Jn 5); od tam nadaljujemo po poti križa (Via Dolorosa) do Božjega groba. Prenočimo v Jeruzalemu.

Osmi dan, nedelja: Nedeljsko jutro začnemo s sv. mašo v frančiškanskem samostanu ob dvorani zadnje večerje (Ad Cenaculum). Obiščemo Davidov grob in cerkev Marijinega zaspanja na Sionu. Skozi Sionska vrata vstopimo v judovsko četrt in se ustavimo ob Zidu žalovanja. Prosti popoldan preživimo v novem Jeruzalemu.

Deveti dan, ponedeljek: Po jutranji sv. maša v cerkvi Božjega groba se mimo vladne četrti (Kneset, Minora) in Jeruzalemskega muzeja zapeljemo do spominskega centra Yat va Shema. Popoldan in večer sta prosta za osebno raziskovanje Jeruzalema.

Deseti dan, torek: Jutranje slovo od Jeruzalema. Na poti proti Tel Avivi imamo v Emasu (Latrun) sv. maša z refleksijo romanja. Na letališče prispemo okrog 12.30; odhod letala 15.45, pristanek na Dunaju 18.40.

Back to top