Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Novi ciklus Biblične šole (2020-2021)

Biblična šola Evangelii gaudium (Veselje evangelija) je pred leti nastala kot odgovor na spodbudo papeža Frančiška, da imamo kristjani še posebno odgovorno poslanstvo, da beremo Božjo besedo in jo prevajamo v naše življenje. Papež dnevno s svojim zgledom spodbuja tako pastirje Cerkve kot vernike, da na tak način premišljujejo in razlagajo Sveto pismo, da bodo ohranjali živ navdih Božje besede v svojem okolju. Že v svoji apostolski spodbudi Veselje evangelija je poudaril, kako pomembno je, da se duhovnik dobro pripravi na homilijo, ki mora predvsem posredovati živo izkušnjo vere, ki nam je dano po Svetem pismu (VE 142-144). »Za mnoge naše vernike je to namreč edina priložnost, da doumejo lepoto Božje besede in vidijo, kako se nanaša na njihovo vsakdanje življenje« (Odprl jim je um 5). Za vsakega kristjana je redno premišljevanje Božje besede nadvse pomembna pot v zorenju njihove vere in novega mišljenja (prim. 1 Kor 2,16). Iz Svetega pisma se lahko učimo ne le vsebine naše vere, temveč tudi načine in oblike našega življenja in oznanjevanja evangelija.

 

Dragi sopotniki Besede, udeleženci BŠ, člani BZ in bralci Svetega pisma,

kljub težkim časom, ki jih živimo, ali pa še posebej zaradi tega, želimo vztrajati v občestvu z Božjo besedo ter v njej in z njo iskati spodbude in odgovore na izzive in stiske časa.

S Samotom sva se tako odločila, da vas ponovno povabimo k sodelovanju v novem ciklusu Biblične šole Evangelii Gaudium, ki tokrat žal ne bo potekal v živo v Celju, ampak bomo povezani po zoom aplikaciji.

Prvo srečanje bomo imeli v sredo, 28. oktobra 2020 od 17.00 do 18.30 ure. Kako se lahko povežete? Potrebno je zgolj pisati gospe Mariki (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), ki vam bo poslala kodo, na katero boste v sredo nekaj pred 17h kliknili in se vam bo odprl vstop v zoom učilnico. Kdor še ni uporabljal zooma, si lahko morda poišče kakšno pomoč (tudi po telefonu), a postopek je zelo preprost. Upam, da nam uspe!

Tema tokratnega ciklusa bo Pismo Galačanom. To je gotovo poseben biser med Pavlovimi pismi, kjer nam Pavel oznanja teme, ki jih moramo slišati prav danes: Kaj pomeni živeti evangelij svobode in sinovstva!

Naj nas vse poveže Pavlova molitev, ki smo jo slišali včeraj pri bogoslužju in ki naj vas osebno spremlja v teh dneh: »Naj Kristus po veri prebiva v vaših srcih, da bi tako, ukoreninjeni in utemeljeni v ljubezni, mogli z vsemi svetimi doumeti, kolikšna je širokost in dolgost in visočina in globočina, ter spoznati Kristusovo ljubezen, ki presega spoznanje, da bi se izpolnili do vse Božje polnosti

(Ef 3,17-19)

Spomnimo se tudi vseh bolnikov, ki v teh dneh bijejo svoj boj in tudi vseh zdravstvenih delavcev, po katerih Gospod danes zdravi, neguje in spremlja svoje ljudstvo. Naj jim ne manjka naše molitve in Božjega navdiha!

Veseliva se našega srečanja in vas lepo pozdravljava,

Maksimilijan Matjaž

Samo Skralovnik

 

 

 

 

 

 

 

Back to top