Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Novi ciklus Biblične šole (2020-2021)

Biblična šola Evangelii gaudium (Veselje evangelija) je pred leti nastala kot odgovor na spodbudo papeža Frančiška, da imamo kristjani še posebno odgovorno poslanstvo, da beremo Božjo besedo in jo prevajamo v naše življenje. Papež dnevno s svojim zgledom spodbuja tako pastirje Cerkve kot vernike, da na tak način premišljujejo in razlagajo Sveto pismo, da bodo ohranjali živ navdih Božje besede v svojem okolju. Že v svoji apostolski spodbudi Veselje evangelija je poudaril, kako pomembno je, da se duhovnik dobro pripravi na homilijo, ki mora predvsem posredovati živo izkušnjo vere, ki nam je dano po Svetem pismu (VE 142-144). »Za mnoge naše vernike je to namreč edina priložnost, da doumejo lepoto Božje besede in vidijo, kako se nanaša na njihovo vsakdanje življenje« (Odprl jim je um 5). Za vsakega kristjana je redno premišljevanje Božje besede nadvse pomembna pot v zorenju njihove vere in novega mišljenja (prim. 1 Kor 2,16). Iz Svetega pisma se lahko učimo ne le vsebine naše vere, temveč tudi načine in oblike našega življenja in oznanjevanja evangelija.

Tema novega ciklusa biblične šole bo razlaga Pisma Galačanom. Pismo je poseben biser med Pavlovimi pismi, saj je gre za najbolj zreli sad Pavlovega izkustva zastonjske Kristusove milosti, ki ga je doživel na poti pred Damaskom. V pismu zelo jasno predstavi resnico evangelija, ki mu je bila razkrita v Jezusu Kristusou, v katerem se je razodela zastonjska Očetova ljubezen, ki človeka opravičuje in ga dela za Božjega sina. Pavel se v pismu izkaže kot velik govornik in poznavalec Postave, ki pričuje izkustvo odrešenega človeka, ki ne žive več življenje posameznika, ampak »v Kristusu« (Gal 2,4).

Pri vsakem predavanju po podana zgodovinska, eksegetska in duhovna razlaga določenega odlomka ter napotki za nadaljnjo branje, molitev in pogovor. Udeleženci ste povabljeni k aktivnemu sodelovanju, naj si bo z osebnim delom ali pa z pogovorom v manjših skupinah. Povabljeni ste, da spoznanja zapišete in nam jih posredujete v podelitev. Srečanja bodo potekala vsako četrto sredo v mesecu, od 17.00 do 19.00, z vmesnim odmorom. Spletna učilnica bo odprta že od 16.30 naprej, da lahko na »tabli« podelite besedo ali misel in se pripravite na aktivno poslušanje. Naslednja srečanja bodo potekala 27. januarja, 24. februarja, 24. marca, 28. aprila, 26. maja in 23. junija 2021. Na spletni strani bibličnega gibanja najdete tudi povzetke predavanj in lectio biblica posameznih srečanj.

Če se kdo še ni uspel povezati v malo biblično skupino, naj to sporoči gospe Mariki (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in bo poskušala posredovati. Pri njej se lahko tudi še prijave in oddate svoj naslov, da ste lahko vključeni na listo Bibličnega gibanja oziroma se priključite Biblični zavezi bralcev Svetega pisma.

 

Predavanja pripravljata profesorja Maksimilijan Matjaž in Samo Skralovnik

 

 

 

 

 

 

 

Back to top