Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

VATIKAN (ponedeljek, 9. januar 2017, RV) – Krščansko življenje je preprosto. Potrebno ni nič nenavadnega ali težkega, dovolj je postaviti Jezusa v središče naših vsakdanjih izbir. Tako so se glasile papeževe besede, ko je danes zjutraj, na začetku liturgičnega časa med letom maševal v kapeli Doma sv. Marte in razmišljal ob dnevni Božji besedi (Mr 1,14-20). Jezus je vedno v središču krščanskega življenja, je prva in zadnja Očetova Beseda, Gospod vesolja in edini Zveličar sveta. Jezus Kristus je v središču našega življenja: »Jezus Kristus, ki se razodene, se da videti.

(4. kateheza, 10. septembra 2008)

Dragi bratje in sestre!

Prejšnjo sredo sem govoril o velikem preobratu, ki se je zgodil v življenju sv. Pavla zaradi njegovega srečanja z vstalim Kristusom. Jezus je stopil v njegovo življenje in ga preobrazil iz preganjalca v apostola. Tisto srečanje je nakazalo začetek njegovega poslanstva. Pavel ni mogel živeti naprej kakor dotlej, čutil je, da mu zdaj Gospod zaupa nalogo, naj oznanja njegov evangelij kot apostol. In prav o tem njegovem novem življenjskem položaju, se pravi, da je njegov apostol, bi rad danes govoril.

»Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Danes Cerkev podoživlja začudenje Device Marije, sv. Jožefa in betlehemskih pastirjev, ko zre Dete, ki se je rodilo in leži v jaslih, Jezusa, Zveličarja!« Tako je papež Frančišek voščil Mestu in svetu z glavne lože bazilike sv. Petra v Vatikanu.

(3. kateheza, 3. septembra 2008)

Dragi bratje in sestre!

Današnja kateheza bo posvečena doživetju sv. Pavla na poti v Damask, torej tistemu doživetju, ki ga običajno imenujemo njegovo spreobrnjenje. Prav na poti v Damask je namreč v začetku tridesetih let 1. stoletja prišlo do odločilnega  trenutka v Pavlovem življenju, in sicer po nekem obdobju, v katerem je preganjal Cerkev.

Back to top