Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

»Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca.« (Heb 4,12)

Dragi prijatelji Božje besede, vesela sem, da lahko predstavim novo številko revije Božja beseda danes, ki jo izdaja Slovensko biblično gibanje. Revija, ki je vsa leta spodbujala tako delo v bibličnih skupinah kot tudi osebno biblično rast, izhaja že od leta 1994. Soustvarjali so jo številni priznani biblicisti in bralci Svetega pisma, ki so jo skrbno zasnovali in oblikovali. Novi uredniški ekipi se je zdaj pokazala priložnost, da njihovo delo nadgradi. Ker si želimo, da bi bila revija še privlačnejša in uporabnejša za širjenje védenja o Svetem pismu ter v pomoč in vzpodbudo voditeljem bibličnih skupin, smo se odločili, da jo prenovimo in razširimo z vsebinami, ki bodo pomagale pri branju in poglabljanju v Božjo besedo.

Ustaljenim rubrikam (Metode dela s Svetim pismom, Pogovor s prijatelji Božje besede, Cerkveni očetje berejo Sveto pismo ...) smo dodali razlago odlomkov iz Svetega pisma, prevedene prispevke iz tuje biblične literature in predstavitev knjig, ki vam bodo pomagale pri iskanju odgovorov na vprašanja, porajajoča ob branju Svetega pisma. V prvi prenovljeni številki boste lahko prebirali razlago odlomka o Abrahamovem darovanju Izaka. Abraham je  predstavljen kot oče vere, ki je bila skozi težko izkustvo odnosa z Bogom močno preizkušana. Pri branju odlomkov Svetega pisma boste lahko preizkusili pogosto uporabljeno metodo Lectio divina ali duhovno branje, ki je resen način približevanja Svetemu pismu, ki nas more vpeljati in obdržati v Božji bližini. Veliki poslušalec Besede in njen spretni razlagalec papež Frančišek pa nas med drugim ob odlomku Jn 1,14 spodbuja k premišljevanju evangelija. Posebej v tem svetem letu usmiljenja nas nagovarja, naj delamo tako, da bo evangelij vedno bolj postal »meso« tudi v našem vsakdanjem življenju, kar je najboljši način, da spoznavamo Jezusa in ga prinašamo drugim. Iz pogovora z redovnico s. Saro Križnik, ki živi v skupnosti Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja in se pripravlja na popolno podaritev Bogu, izvemo, da je zanjo Božja beseda trdna opora in prostor Božjih obljub, ki dajejo smisel njenemu življenju.

Novembra je minilo 50 let od sprejetja Dogmatične konstitucije o Božjem razodetju. Ker so koncilski dokumenti pomemben del cerkvenega učiteljstva, v rubriki Cerkveni očetje berejo Sveto pismo objavljamo izbor iz tega dokumenta. V reviji najdete tudi zanimiv odgovor na vprašanje, kako razumeti, da je Bog hkrati pravičen in usmiljen, predstavitev biblične skupine župnije Budanje, poročilo Vseslovenskega srečanja Slovenskega bibličnega gibanja, poročilo s svetopisemskih duhovnih vaj in duhovnih vaj z očeti vere iz Kančevcev. Nazadnje predstavljamo še tri knjige, koristne za poglabljanje v Božjo besedo.

Dragi bralci, da bo revija Božja beseda danes tudi vaša, vas vabim, da kaj napišete, vprašate in jo tako z nami soustvarjate. Podelite lahko izkušnje branja Svetega pisma na Svetopisemskem maratonu ali nas s svojimi doživetji navdušite in »popeljete« na svetopisemske duhovne vaje. Morda pa lahko odgovore na vaša vprašanja ali spodbudo za branje Svetega pisma dobite tudi na srečanjih ob nedelji Svetega pisma, ki bodo tudi tokrat v vseh škofijah 31. januarja, zadnjo nedeljo v tem mesecu. Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

Upam in želim, da je prenovljena revija aktualna in zanimiva tako na pogled kot vsebinsko in da vam bo pomagala vztrajati v branju Božje besede.

Dragi prijatelji Božje besede, naj v svetem letu Božjega usmiljenja BESEDA zaživi v vašem življenju, vstopi v vaše srce in duha, ga zdravi, osvobaja in poživlja, vanj prinaša luč in toplino ter napolnjuje z ljubeznijo, veseljem in mirom.

Špela Fortuna

bbd 1Vabljeni k branju.

Predstavljamo vam revijo Slovenskega bibličnega gibanja (SBG)BOŽJA BESEDA DANES. Revija izhaja že 22 let. Njen prvi urednik in ustanovitelj je bil dr. Rudi Koncilija. Mnogi so se v tem času trudili, da bila revija koristen pripomoček in spodbuda tako pri delu v bibličnih skupinah kot tudi pri osebni biblični formaciji.

Danes je vrsta na nas, da revijo ohranimo privlačno in koristno za širjenje vedenja o Svetem pismu in poglabljanje življenja z Božjo besedo. V okviru SBG je bila ustanovljena delovna skupina, ki bo skrbela za prenovo revije.

Skupino sestavljajo Špela Fortuna, s. Ivanka Tadina, Tatjana Rupnik, Jana Podjavoršek, Samo Skralovnik in Maksimilijan Matjaž. Vabimo vas k aktivnemu sodelovanju pri nastajanju revije in pri seznanjanju o njej. Mnoge biblične skupine in posamezniki revije še ne poznajo. 

Če bi revijo želeli prejemati na dom, pišite na naslov:

Prispevke za revijo ali pa predloge, kakšno revijo bi si želeli, pa lahko pošljete na naslov urednice Špele Fortuna

Veseli bomo, če bo revija lahko pomagala tudi vam pri odkrivanju bogastva Svetega pisma in lepote življenja z Božjo besedo!

Slovensko biblično gibanje deluje na področju biblične pastorale v Cerkvi na Slovenskem in sodeluje s podobnimi ustanovami v zamejstvu in tujini.

 

Slovensko biblično gibanje, Poljanska 2, 1000 Ljubljana

Email: lilijana.bole43@gmail.com
Tel.: 01 431-42-78
sbg logo

Back to top