Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Na pot z Besedo Po letu usmiljenja, ko so mnogi tudi ob branju Svetega pisma na novo odkrivali obličje usmiljenega Očeta in gotovo tudi osebno doživeli njeno blago moč, smo povabljeni, da nadaljujemo pot z Besedo. Ta bo včasih sončna in vesela, drugič pusta, temna in težka, potem pa spet presenetljiva in topla. A najpomembnejše je vedeti, da nismo sami, ko beremo Božjo besedo, da nismo mi glavni akterji našega življenja. »Postaviti Jezusa, ki se razodeva in se da videti, v središče našega življenja … Povabljeni smo, da ga spoznamo in prepoznamo v življenju, v številnih življenjskih okoliščinah.«

Tako je papež Frančišek spodbujal tudi nas pri darovani jutranji sveti maši v ponedeljek, 9. januarja. Živeti usmiljenje pomeni živeti »na polno«, živeti podarjeno – Božje življenje v vsakdanjem življenju. Z branjem Božje besede, ki se vedno dogaja v Svetem Duhu in Občestvu, se to življenje v nas prebuja in krepi. Brez rednega branja Božje besede in življenja v krščanskem občestvu ne moremo duhovno rasti in kljubovati poplitveni potrošniški miselnosti sveta. O tem smo razmišljali tudi na jesenskem bibličnem srečanju v Kančevcih, o katerem v reviji na kratko poročamo. Tam je dozorela ideja, da bi s skupnim branjem Svetega pisma nadaljevali tudi čez leto. Tako se je oktobra rodila biblična šola Evangelii gaudium – Veselje evangelija, ki vsak mesec napolni največjo dvorano pri Sv. Jožefu v Celju. Več o šoli boste lahko prebrali v prispevku. Lahko pa šolo na nek način spremljate na www.eksegeza.net in se pripravljate, da se nam morda jeseni sami pridružite.

V okviru biblične šole smo v začetku decembra v Slovenijo povabili sestro Katio Roncalli, voditeljico bratstva Evangelii gaudium, ki združuje mlade, družine, posvečene in duhovnike v iskanju novih oblik življenja žive Cerkve. V več predavanjih po Sloveniji in v pogovoru z njo, ki ga objavljamo v tej številki, nas med drugim spodbuja, naj v Cerkvi ustvarjamo bratska občestva, ki bodo prostor pričevanja, razločevanja in veselja, da smo odrešeni, kjer bomo lahko drug ob drugem odkrivali svojo poklicanost kot največji dar, ki smo ga prejeli in ga lahko darujemo. »Srečati se s Kristusom, ki je naše veselje,« pravi s. Katia, »pomeni srečati resnično življenje. On živi v življenju vsakega izmed nas.«

Poleg ustaljenih rubrik, ki smo jih že lani uvedli v naši prenovljeni revij, bi vas tokrat želeli posebej opozoriti še na dve novi. V Malem ključu Svetega pisma bo v vsaki številki na kratko predstavljena ena pomembna biblična tema. S tem želimo bralce čim preprosteje uvajati v eksegetsko branje Svetega pisma, ki pomaga globlje vstopiti v njegovo modrost. V rubriki Božja beseda raste pa bomo odkrivali, kaj vse Božja beseda dela v človekovem življenju. Ta osebna pričevanja naj nas spodbudijo k slavljenju in zahvaljevanju za življenje, ki nam ga Bog podarja po svoji Besedi.

Dragi prijatelji Božje besede, upam, da boste lahko v naši prenovljeni reviji našli veliko spodbud za branje Svetega pisma in pogovora o njem. Zahvaljujemo se vsem, ki s svojim prostovoljnim prispevkom omogočate, da lahko pripravljamo in izdajamo revijo. Prosimo vas, da nam ostanete zvesti še naprej in revijo ponudite še komu, ki bi mu lahko pomagala pri odkrivanju bogastva Svetega pisma. Veseli bomo vaših spodbud in predlogov o tem, kakšno revijo bi želeli imeti in o čem naj še pišemo. Gotovo bomo naslednjič nekaj več napisali o najlepši biblični besedi »ljubezen«, ki ji bo posvečena tudi letošnja nedelja Svetega pisma in jo bomo 29. januarja praznovali v vseh slovenskih škofijah. Na to nedeljo se bomo lahko pripravljali tudi s svetopisemskimi maratoni, ki bodo od 25. do 29. januarja potekali na več krajih po Sloveniji. Veliko je torej načinov, kako lahko pokažemo svojo hvaležnost za Besedo, ki nam želi spregovoriti na srce (Oz 2,16) ter nam daje navdiha in moči za evangelij.

Maksimilijan Matjaž

bbd4 slVabljeni k branju.

 

Predstavljamo vam revijo Slovenskega bibličnega gibanja (SBG)BOŽJA BESEDA DANES. Revija izhaja že 22 let. Njen prvi urednik in ustanovitelj je bil dr. Rudi Koncilija. Mnogi so se v tem času trudili, da bila revija koristen pripomoček in spodbuda tako pri delu v bibličnih skupinah kot tudi pri osebni biblični formaciji.

Danes je vrsta na nas, da revijo ohranimo privlačno in koristno za širjenje vedenja o Svetem pismu in poglabljanje življenja z Božjo besedo. V okviru SBG je bila ustanovljena delovna skupina, ki bo skrbela za prenovo revije.

Skupino sestavljajo Špela Fortuna, s. Ivanka Tadina, Tatjana Rupnik, Jana Podjavoršek, Samo Skralovnik in Maksimilijan Matjaž. Vabimo vas k aktivnemu sodelovanju pri nastajanju revije in pri seznanjanju o njej. Mnoge biblične skupine in posamezniki revije še ne poznajo. 

Če bi revijo želeli prejemati na dom, pišite na naslov:

Prispevke za revijo ali pa predloge, kakšno revijo bi si želeli, pa lahko pošljete na naslov urednice Špele Fortuna

Veseli bomo, če bo revija lahko pomagala tudi vam pri odkrivanju bogastva Svetega pisma in lepote življenja z Božjo besedo!

Slovensko biblično gibanje deluje na področju biblične pastorale v Cerkvi na Slovenskem in sodeluje s podobnimi ustanovami v zamejstvu in tujini.

 

Slovensko biblično gibanje, Poljanska 2, 1000 Ljubljana

Email: lilijana.bole43@gmail.com
Tel.: 01 431-42-78
sbg logo

Back to top