Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Krščanski post kot metoda preventive in zdravljenja sladkorne bolezni, ateroskleroze in raka

Govoriti o postu je danes zelo moderno: presenetljivo pa bolj nagovarja tiste, ki jih zanima predvsem skrb za zdravje, in manj tiste, ki bi morali biti pozorni na njegov izvirni pomen in smisel. Izvirno je namreč post verska praksa in ni namenjen samo zdravljenju telesa. Poleg prehrane, ki vključuje odrekanje, ima post širši smisel, ki mu ga daje njegova verska razsežnost. V tem pogledu je post sredstvo, ki nam odkriva, kaj je človek v svojem najglobljem bistvu.

O fiziki in metafiziki
ali: O odnosu med znanostjo in religijo v sodobnem svetu
(18. februar 2017)

Religija in znanost sta enormna fenomena. Zato se mora vsako predavanje o odnosu med njima začeti z za poslušalca slabo novico. Ne religije ne znanosti v ednini, torej kot enovite stvari, ni mogoče nikjer najti, saj sta tako ena kot druga preveč mnogovrstni in preveč neobvladljivi, da bi ju že vsako zase lahko spravili pod eno streho, kaj šele obe skupaj.

Odkar smo nebesa prepustili angelom in vrabcem, ni videti, da bi šle stvari na svetu nenehno na bolje, ampak so se celo še zapletle. Če smo imeli pred tem komplikacije z nebesi, jih imamo zdaj tudi s svetom. Novodobni sekularizem, ki je z odpovedjo onstranstvu s sveta pregnal sakralno, namreč ni porodil solidne tostranskosti, kot bi bilo logično pričakovati, ampak je tostranstvo napravil še bolj medlo, nezanimivo in nezavezujoče, kakor je bilo pod dežnikom religijske transcendence. Vseobsežna akcija velike znanosti, velikih kapitalov, velike tehnike in velikih medijev ne daje rezultatov, ki bi jih človek dandanes prepoznal za popolno srečo, ampak kvečjemu za zadovoljstvo v sili. V tem vidim paradoks in problem naše ere.

P. Marko Ivan Rupnik o teologiji, o teološkem ateljeju kardinala Špidlika, o podobah, simbolu in božiču

Ksenija Hočevar: P. Marka Ivana Rupnika poznamo predvsem kot umetnika, ki je s svojimi mozaiki opremil številne cerkve. V resnici pa je to le del njegovega življenja, saj je Rupnik iskan tudi kot predavatelj, voditelj duhovnih vaj, duhovni spremljevalec, pisec duhovnih knjig, kot mislec in teolog. Konec novembra je pri založbi Lipa izšla njegova nova knjiga L'arte della vita, Umetnost življenja (prihodnje leto bo izšel slovenski prevod pri založbi Družina), nekatere njegove knjige so prevedene v šestnajst jezikov. Za letos je p. Rupnik samo od škofov, duhovnikov in redovnih predstojnikov prejel več prošenj za vodenje duhovnih vaj kot ima leto tednov, prošenj za predavanja – nanj se obračajo dobesedno z vsega sveta – pa je neštevilo.

Back to top