Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

dm 2017»Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.« (Mt 20,4)

Prilika o hišnem gospodarju, ki je ves dan klical delavce v svoj vinograd (Mt 20,1-16), je ena najbolj znanih evangeljskih podob odnosa med Bogom in človekom. Bog se ne utrudi klicati človeka k ljubezni – v izpolnjeno življenje. Ob vsaki uri dneva, ob vsakem delu, v veselju ali žalosti, v navdušenju ali obupu. Gospodov klic išče in najde – kjerkoli in kogarkoli. Nad nikomur nikoli ne obupa! Tisti, ki so bili poklicani prvi žal pogosto godrnjajo nad enakim zaslužkom tistih, ki so se jim zadnji pridružili. Težko je človeku razumeti, da je odločilno v njegovem življenju Klic ter njegov odziv nanj, ne pa količina pridelanega. Milostni Klic tolaži in prebuja upanje.

Prava življenjska rodovitnost namreč ni sad znoja in zunanjega uspeha, temveč zastonjski dar Očetove ljubezni. Klic mehča srce in umiva oko, da lahko v sebi in v svojem bližnjem prepoznam brata in sestro, ki se prav tako kot jaz borita z zlom v sebi in v svetu, se trudita za dobro, za pogum in sprejetost, za odpuščanje in ljubezen.

Ko sem nezadovoljen s seboj, z drugimi in z Bogom, ko sem žalosten nad neuspehom in zaskrbljen nad prihodnostjo, mi Klic spregovori o Bogu, ki je Oče in se ne utrudi iskati in čakati sina, da se vrne - a ne kot priden in utrujen delavec po svoje pravično plačilo, temveč kot ljubljeni sin, ki ve, da mu je Oče dal vse, vso svojo Ljubezen (prim. Jn 13,3).

Da bi jutri v nov dan stopili s tem Klicem!

Back to top