Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Od 7. do 15. aprila 2015

Vodita msgr. Marjan Turnšek in prof. Maksimilijan Matjaž, v organizaciji Komisariata za Sveto deželo

Namen: »Da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter delež pri njegovem trpljenju …, da kako pridem do vstajenja od mrtvih.« (Flp 3,10-11)

Pavel je prispel v Filipe v provinci Makedoniji na drugem misijonskem potovanju (Apd 15,40-18,22) jeseni leta 49. Krstil je trgovko Lidijo in ustanovil prvo krščansko skupnost na »evropskih« tleh. Zaradi njega so nastali nemiri v mestu, zato so ga skupaj s Silom zaprli. Po čudežni rešitvi iz zapora sta se odpravila po Vii Egnatii skozi Amfipolo in Apolonijo ter prispela v Tesaloniko (Apd 17,1). Tu je Pavel tri sobote nastopal v judovski shodnici in pridobil prve vernike. Vendar so tudi tukaj nastali nemiri in s Silom sta morala mesto čez noč zapustiti. Odpotovala sta v Berojo in od tam v Atene. Naša romarska pot po Vii Egnatii se bo začela na njenem zahodnem delu ob Ohridskem jezeru in nas bo vodila po vsej Egejski Makedoniji do Filipov in Kavale (Neapola), kjer je začel Pavel svoj misijon v Grčiji.

1. dan (torek): MARIBOR – LJUBLJANA – SKOPJE Odhod z avtobusom iz Mb ob 4.00, iz Lj ob 5.30. Predviden prihod v Skopje do večera; sv. maša v katoliški stolnici; večerja in nastanitev v hotelu.

2. dan (sreda): SKOPJE – Jovan Bigorski – OHRID – BITOLA Zgodnji odhod iz Skopja proti Ohridskemu jezeru preko narodnega parka Mavrova do samostana Jovan Bigorski. Pri Ohridu se prvič srečamo z Vio Egnatio; romarski pohod in sv. maša na poti. Večerja in nočitev v Bitoli.

3. dan (četrtek): BITOLA – FLORINA – EDESSA – BEROJA – SOLUN Prihod v Grčijo; po Vii Egnatii ob jezeru Vegoritis; proti Edessi do Pavlove Beroje (sv. maša); prihod v Solun; namestitev, večerni program.

4. dan (petek): SOLUN Sv. maša v kat. katedrali Marijinega spočetja ter ogled solunskih cerkva in znamenitosti; srečanje s Cirilom in Metodom; večerja, nočitev.

5. dan (sobota): SOLUN – KAVALA – FILIPI Po Vii Egnatii mimo Apolonije do Kavale; romarski pohod do Filipov (ogled arheoloških znamenitosti); sv. maša ob reki pri svetišču sv. Lidije. Namestitev v Kavali, ogled mesta, večerja. 6. dan (nedelja): FILIPI – THASSOS Odhod na otok Thasos, ki leži na Pavlovi poti v Evropo. Sv. maša na prostem, refleksija, čas za umik, možnost kopanja. Povratek v Kavalo, večerja, nočitev. 7. dan (ponedeljek): KAVALA – PELLA – SKOPJE Jutranja maša v Amfipoli na Vii Egnatii; obisk Pelle, glavnega mesta Makedonskega kraljestva; naprej ob Vardarju do Skopja (ogled: cerkev Sv. Spasa, trdnjava, most), večerja, nočitev.

8. dan (torek): SKOPJE – BEOGRAD Jutranja sv. maša v cerkvi M. Terezije; vožnja proti Beogradu (ogled: Hram sv. Save, Saborska cerkev …); večerja, nočitev.

9. dan (sreda): BEOGRAD – LJ – MB Sklep romanja v stolnici Kr. Kralja; odhod proti Ljubljani in Mariboru. Duhovno vodilo (logos) romanja bosta Pismo Tesaloničanom in Pismo Filipljanom. Branje in premišljevanje teh pisem je najboljša priprava udeležencev na romanje.

Poleg Svetega pisma sta vam lahko v pomoč dva kratka komentarja:

S. Fausti, Konec časov. Lectio Prvega pisma Tesaloničanom, Družina 2012;

A. Grün, Veselje bo popolno. Pavlovo sporočilo kristjanom v Filipih, Slomškova založba 2008.

Glavni topos romanja bo Via Egnatia, slavna rimska cesta, zgrajena v 2. st. pr. Kr., ki je vodila od Rima preko province Ilirika, Makedonije do Konstantinopla. Pavel je nanjo stopil v pristaniškem mestu Neapola (Kavala), jeseni leta 49. Iskali bomo njegove sledi – v kamnu in v srcu. Brali bomo njegova pisma, se pogovarjali o njegovem svetu in utrjevali poti do Njega, zaradi katerega je imel Pavel »za izgubo vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa … Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi bil Kristus moj dobiček in da bi se znašel v njem« (Flp 3,8-9). Da bi se tudi mi bolje znašli v njem in v njegovi Cerkvi.

Refleksija

Vabljeni k branju refleksije romanja Lucije Rožman, Na poti z apostolom Pavlom po Vii Egnatii.

"Tudi mi smo na poti. Romamo in hodimo za Jezusom, da bi dosegli svoj cilj. Stopili smo na Pot, ker smo spoznali, da lahko na njej odkrivamo tisto, kar je vredno pridobiti. Romamo skupaj z Jezusom, ki je vedno tukaj, ob meni in tebi – tudi na tem avtobusu... 

Tukaj in sedaj s svojo navzočnostjo poslušamo Božjo besedo, jo tesno privijamo k sebi in jo udomačimo. Poskusimo izstopiti iz mesa v Duha, iz človeške besede, ki jo poslušamo, v besedo Duha, ki v nas povzroča spremembe. Najdimo eno besedo in jo vzemimo v svoje svetišče, v svoje srce, saj se se Beseda pomnožuje na človeku..."

Foto-pripoved

Gospod Pavle Brden je pripravil odlično foto-pripoved našega romanja. "Nekaj fotografij sem si izposodil od nekaterih izmed vas - hvala lepa. Misli iz nagovorov in predavanj so večinoma vgrajene v diapozitive, razne pripombe pa so programsko vključene kot podnapisi – če jih ne želite gledati, jih s klikom lahko izključite. Podnapisi so neredko zbadljivi – upam, da mi ne bo kdo zameril, da si privoščim malce »umetniške« svobode. Upam, da vas bodo spomini ponesli v kraje, kjer se nas je dotikala Božja beseda, predvsem pa, da bi v nas obujala duha, ki nas je takrat preveval – da bi se naš kronos prelival v kairos..."

Back to top