Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

Od petka 18. 3. 2016 do sobote 19.3.2016

V okviru izbirnih predavanj Eksegeza Janezovega evangelija in Pravičnost in odrešenje v Svetem pismu, je od 18. 03. (14h) do 19. 03. (18h) 2016 potekal v Stični Biblični seminar celostnega branja Svetega pisma.

Z različnimi metodami se bomo soočali z osrednjim tekstom Janezovega evangelija o velikonočni večerji (Jn 13,1 – 16,33). Seminar vodi izr. prof. dr. Maksimilijan Matjaž s sodelavci. Vabljeni tudi drugi študenti, ki želite poglobiti razumevanje Svetega pisma in svoj odnos do Božje besede!

Seminar je bil zadetek v polno!

Od uvodnega srečanja za praznično mizo v stiški Betaniji, preko Jezusovega pretresljivega umivanja nog v dvorani zadnje večerje in obljube o bivališčih, o daru Ljubezni, obljube Duha Tolažnika in Duha Resnice, do sobotne večerne evharistije, kjer smo postali prava družina - ne več študenti, ampak bratje in sestre, nahranjeni s Kruhom in Prijateljstvom. Poglejte fotko, kako žarimo! Velikonočno!

bib sem Sticna

Študentka Teja je pripravljena z vami podeliti milostne trenutke njenega srečanja z živo Besedo na seminarju:

Srečanje z živo Besedo

Čakali so na valovanje vode (Jn 5,3c) Kot študentka teoloških in religijskih študij sem se pred kratkim ponovno srečala z že ničkolikokrat zapisano in slišano Janezovo pripovedjo o Jezusovem umivanju nog, njegovim učencem. A tokrat je mojo pozornost pritegnil Jezusov dialog s Petrom in me SEZUL! Peter mu je rekel: »Ne boš mi umival nog, nikoli ne!« Jezus mu je odgovoril: »Če te ne umijem, nimaš deleža z menoj!« Jn 13,8 Delež. Vselej sem to razumela kot poved, ki pač govori o nekakšnem deležu v ekonomskem smislu – skratka o ničemer, kar bi me lahko kakorkoli SEZULO in olajšalo težo križev, ki jih vlečem, na svojih ramenih skozi vsakdan mojega življenja. Med nekim predavanjem, pa me je streslo do te mere, da se je v mojem življenju tisti večer prižgala LUČ, ki je razsvetlila večino teme in odvzela težo križa…

Naj vam pojasnim, ta čudež in razsvetljenje… Spoznala sem, da me Bog po teh besedah izziva. Sprašuje namreč, čisto konkretno - če mu dovolim, da mi umije NOGE. Kaj tu tako zelo nagovarja, da »SEZUJE« in odvzema težo križa? On, ki je Bog, sprašuje, če mu dovolim, da pride v tisti del mene, ki je najbolj umazan, grešen… in me umije. NOGE, ki se dotikajo zemlje, torej nečesa tako zelo človeškega, grešnega in so torej znamenje tiste največje človeške umazanije. Da, prav teh se želi dotakniti in jih UMITI. Želi biti z menoj, z nami v naši grešnosti. Kakšen Bog! Tako zelo konkreten, ponižen, usmiljen in ljubezniv! DELEŽ?

Da. Delež njegove velikončne ljubezni mi ponuja. Vabi me, da si jo vzamem. Veste, samo On, lahko v resnici in do konca izpere umazanijo, grešnost in bolečino, ki ždi nad nami, v bolečini križa, ki ga vlečemo za seboj… in to, nam sporoča celo po ZAPISANI Besedi. Pa recite, da to spoznanje ne SEZUJE?! Vendar... Kako to zdaj misli, da mu naj »dovolimo umiti naše noge, našo grešnost, umazanijo«?! Veste… Naš Bog, ni ideja ali pa nekakšna ponudba, ni »fast food«. V primeru, da čakate na kakšnem spektakel, znamenje ali glas, recept ali navodilo »Kaj je treba storiti, da bom uspel v življenju?«, »Kako bo nehalo boleti?«, »Kako naj si odpustim?«… potem je morda bolje, da si izberete eno izmed mnogih ponudb, prisotnih na današnjem »tržišču«. Ena takih aktualnih je na primer TERAPIJA kot alternativa za Sveto spoved ali pa morda kakšna knjiga na policah v knjigarnah pod naslovom »ezoterika«.

Zagotavljam vam, da boste našli kaj primernega zase… Vendar križ…ja ta pa bo še vedno na vaših ramenih…In vi boste po knjižnih policah in drugih krajih, v bolečini, še vedno iskali odgovore in obliže ter izgovore, da zacelite vaše rane. Kajti nič vas ne bo dovolj nasitilo in odžejalo. V Svetem pismu, naletimo na odličen primer t.i. svetopisemske ironije, prav na to tematiko. V petem poglavju Janezovega evangelija se nahaja pripoved o tem, kako so ljudje čakali na ozdravljenje v kopeli v Betesdi. »Čakali so na valovanje vode« pravi, omeni celo angela, ki je »od časa do časa« prišel razburkati vodo… (Jn 5,3). In to celo »Gospodov angel«, da je seveda nekoliko bolj pristno- saj veste, če je v ponudbi omenjeno še nekaj Božjega… potem bo gotovo delovalo. Seveda pa ozdravi le tisti, ki prvi stopi v »čudežno kopel«…ostalih nekaj tisoč, kolikor jih je še čakalo tam, je na »več sreče« moralo verjetno počakati do naslednjič, ko je voda valovala – pozdravila pa je ta voda vsako bolezen- seveda. Tam pa je bil tudi že osemintrideset let bolan človek, ki je že dolgo čakal na to čudežno vodo, ki ga bo ozdravila. Jezus, ki je prišel mimo, ga je opazil. Veste, ta naš Bog… ni delal nobenih »scen«…On ni čaral ali kako drugače promoviral svoje ozdravljenje. Preprosto ga je vprašal: »Bi rad ozdravel?« Seveda mu je bolnik odgovoril z IZGOVOROM.

»Gospod, nimam človeka, ki bi me dal v kopel, kadar se voda vzburka. Medtem ko grem tja, se spusti pred menoj kdo drug.« Jn 5,7 In Jezus mu je odgovoril: »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi!« Jn 5,8 Torej, draga sestra, dragi brat… Prihrani nepotrebne izgovore. Recept je preprost – Stopi v ODNOS z Njim. »Kontaktiraj« Ga. Se boš pustil umiti Njemu? Ga boš poklical v svojo umazanijo in grešnost? On te preprosto sprašuje: »Bi rad ozdravel?« Pasha. Prehod. Judovska Velika noč. Govorimo o prehodu »IZ« in »V«. Iz starega v novo. O poti k sebi, ki je pravzaprav pot k Bogu. Samo dovoliti Mu moraš, da te umije in zagotavljam ti, da boš IZ starega prešel V novega človeka. Nikar ne čakaj valovanj vode in ostalih spektaklov. Bog, ki te ljubi je konkreten.

Je Bog z nami, ob nas. Poglej v odnose, v katerih se nahajaš. V partnerja, sosedo, sošolca, otroke, starše… tam te kliče, tam ta vabi in čaka. Poglej v svoje srce in ga očisti. Sooči se z umazanijo. Velika noč je tu. Ne, to ni šunka in potica. Si mar ne želiš tudi ti okusiti velikonočnega odrešenja, ki je zavedanje, da svojo resničnost, torej sebe in življenje, ki ga živiš, izročaš Njemu, ki… te ima bolj rad, kot imaš ti samega sebe… Delež? Uf… Ta pa bo NEBEŠKI. Teja

Back to top