Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

»Mar nisem svoboden?« (1 Kor 9,1)

Z apostolom Pavlom do svobode novega življenja

Biblične duhovne vaje v Kančevcih

Od 4. do 6. oktobra 2019.

Vodi Maksimilijan Matjaž s sodelavci

Poglobili se bomo v Pavlovo izkušnjo poti od osvobajanja suženjstva postavam do odrešenega pričevalca evangelija, da bi lahko odkrili tudi lastna suženjstva in zahrepeneli po svobodnem življenju v Kristusovem Telesu. Kot pripravo na DV berite 1 Kor 8–10 in Gal 5–6 ter Apostolsko spodbudo papeža Frančiška Veselite in radujte se.

Vodilo – namen

DA BI OSTALI SVOBODNI!

Moja prva prošnja h Gospodu naj bo, da mi pokaže, kje me je že srečal, kje me je objel in me osvobodil. Samo izkustvo ljubezni in odpuščanja lahko spremeni moje življenje. Naj mi da začutiti, da sem del njegovega živega Telesa, da živim v njem in da v meni živi njegovo novo življenje. Razčiščevanje usedlin, ki nam jemljejo svobodo za podaritev drugemu, je dolgotrajen in zahteven proces. Ne želim se osvobajati sam, graditi na svoji moči in svoji veri, ampak se prepuščam Njemu, ki me je vzljubil že kot grešnika in zame dal samega sebe (Rim 5,8). Prosili bomo za dar Sv. Duha, po katerem Bog vliva ljubezen v naša srca (Rim 5,5), da nas rešuje strahu zase, da bi se bili sposobni dojemati kot svobodni, kot sinovi in hčere. Dokler nismo svobodni, se ne bo nič resnično spremenilo v mojih odnosih, ker bo vedno zmagovalo to, kar se skriva v človeški naravi. Prosili bomo za moč krsta in evharistije, ki ju prejemamo, da bi lahko živeli svojo naravo kot svobodni Božji sinovi in hčere - ne sami zase, ampak v živem občestvu Kristusovega Telesa.

Kristus nas je osvobodil za svobodo, da bi ostali svobodni (prim. Gal 5,1). Česa nas je osvobodil in kaj je smisel svobode, za katero nas je osvobodil? Kristus nas je osvobodil za ljubezen. Kajti kaj je večja svoboda, kot da smo sposobni ljubiti. Če naj ljubimo, moramo biti notranje svobodni. To pa smo toliko bolj, kolikor bolj smo Kristusovi, kolikor bolj dopustimo, da nas Kristus od znotraj preoblikuje.

Sprejmimo to, kar želi Duh vsejati v nas v teh dneh! Poglabljali se bomo v Pavlovo izkušnjo poti osvobajanja suženjstva postavam in stari naravi, ki ga je vodila do odrešenega pričevalca evangelija svobode in ljubezni. K temu nas spodbuja tudi papež Frančišek: »Svoboden človek nima strahu ne pred časom ne pred močnimi ne pred trpljenjem: pusti delovati Bogu. Pusti prostor, da bi Bog lahko deloval v času. Svoboden človek je potrpežljiv. Njegova svoboda je zapečatena s Svetim Duhom, z vero v Jezusa Kristusa: Ti si storil to zame, jaz delam to zate. Resnična svoboda je v tem, da damo Bogu prostor v svojem življenju in mu sledimo z veseljem.« (13. april 2018)

»Razločevanje nima namena odkrivati, kaj bi lahko še dosegli v tem življenju, ampak kako bi bolje izpolnili poslanstvo, ki nam je bilo zaupano s krstom.« (Veselite in radujte se, 174).

  • Petek 4. oktober 2019 - prvi petek, na god sv. Frančiška
  • Uvodno premišljevanje in namen duhovnih vaj

VERA = SVOBODA, sicer ni vera. Bistvo naše vere je delujoča ljubezen. Imeti moram svoboden odnos, odnos ljubezni, saj le tako spoznavam vero in se ji posvetim; le tako se lahko zagledam v Božjo besedo. Ignorirati moram strah, zaupanje, težo, … in se prepustiti presenetiti od Boga. Od Boga nekaj pričakovati in začelo se bo spreminjati. Kos te besede smo že pridobili, saj smo prišli v Kančevce, pridobili smo zaupanje.

Papež Frančišek je v četrtek pridigal o BB, ki se je brala pri maši v četrtek Neh 8,1-12 in Lk 10,13-16 https://www.vaticannews.va/sl/papez-francisek/masa-v-sv-marti.html:

Božja beseda gorje ni nikoli mišljena tako, da bi se bal, ampak mora v meni prebuditi veselje. Ne smemo je jemati moralistično, ne kaj mi še manjka, ampak se veseliti vsake besede evangelija. Vedno mislimo, da nam še nekaj manjka. Morda mladi prav zato odhajajo, ker se ne počutijo tako dobro in se ne veselijo. Morda je bil to tudi vzrok mlajšega sina v priliki o izgubljenem sinu, da si je želel stran od doma; morda je videl, da očetova vzgoja ni dobra, saj je bil starejši sin nezadovoljen. Prav za to gre. Bog lahko iz mene naredi nekaj velikega in to je pravi temelj, ne kar lahko narediš sam, saj ne morem. Božja beseda nas mora pripeljati do veselja, do zaupanja. 1 Pt 5,7: »Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas.«

Kaj svet od nas pričakuje? Da sreča pobožnega ali svobodnega kristjana? Se sprašuje, kaj nas osvobaja in osrečuje. V Ps 27 beremo: Gospod je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati? GOSPOD je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati? (v. 1) … Upaj v GOSPODA, bodi močan, tvoje srce naj se opogumi, upaj v Gospoda (v. 14).

...

Back to top