Študijski predmeti

PRVA IN DRUGA STOPNJA
 
TRETJA STOPNJA
Koncept zgodovine, kraljestva, pravičnosti, opravičenja in odrešenja v Stari in Novi zavezi
 
DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE
Duhovnost v Svetem pismu in cerkvenih očetih

POLETNA BIBLIČNA ŠOLA NA KRKU OD 24. DO 28. 6. 2018

V šoli učenčenvstva in občestva

Voditelj prof. dr. Maksimilijan Matjaž

V okviru Biblične šole Evnagelii gaudium, kjer že drugo leto študiramo Prvo pismo Korinčanom, smo pripravili tudi poletno varianto tedenske biblične šole, ki smo jo izpeljali v čudovitem okolju karmeličanskega duhovnega centra na otoku Krku. 

Bilo nas je 37 udeležencev, različni v stanu in starosti - od dve letnega Metoda do modre babice in prababice Stanke - a enotni v ljubezni do Besede. "Šola" se je odvijala v obliki predavanj, sproščenega študija, pogovorov v skupinah, obhajanja evharistije in osebnega duhovnega dela. Seveda je ostalo časa tudi za sonce in morje.

Odkrivali smo velikonočno branje Svetega pisma. To je branje, ki je pozorno na prehode, ki se dogajajo v navdihnjenih besedilih in v katere smo povabljeni tudi mi ...

Več tukaj (Družina št. 36)

Franci Donko: Sveto pismo – Beseda, ki vznemirja in spodbuja

V življenju so trenutki, ko ne vemo najbolje, kako ravnati v življenjskih situacijah in komu zaupati svoja spraševanja, dvome, hrepenenja, stiske in veselja.

V enem takšnih trenutkov me je ujela letošnja poletna biblična šola. Ujela zato, ker je nisem načrtoval, ampak je prišla kot najlepši uvod v poletne dni, z darom občestva, branjem in poslušanjem besede, za katero Jezus pravi, da nikoli ne bo prešla; prim. Mt 24,35. Topos letošnje poletne biblične šole v karmeličanskem samostanu na Krku, ob morju je sam po sebi postavljal vprašanje, kje je moje mesto  v občestvu.

Pogosto nas razočaranja nad bližnjimi, župnijo in v lastni popek zazrt način življenja zanesejo iz občestva na same robove, kjer srečanje z Jezusom ni več na prvem mestu in se nehamo spraševati, kje Bog po zgodovini odrešenja nagovarja v želji, da bi nas popeljal preko ožin življenja.

Sodobni človek, vzgojen v duhu relativizma pogosto ne ve, kaj početi s Svetim pismom ali kakšen odnos zavzeti do Jezusa. Razsvetljenska misel je koristna, dokler človeka spodbuja tako rekoč k sodelovanju z Božjo zamislijo sveta in človeka v njem, dokler ne prestopi meje malikovanja.

Dobro je, da človek z razumom sklepa o zakonitostih narave, se uči iz zgodovine in raziskuje lastno duševnost. Če se ob tem zanaša le na lastne moči in Besedi ne dovoli, da bi ga spreminjala in ustvarjala na novo, je podoben možu, ki zida hišo na pesku. »Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi; zagnali so se v to hišo in padla je in njen padec je bil velik.« (Mt 7,26-27)

Vsak izmed nas je okusil posledice življenjskih odločitev, v katere nismo spustili Boga. Mnogokrat smo pripravljeni prisluhniti, naredimo celo sprehod do občestva, evharistije, nato pa vseeno pristanemo v mrežah lastne neodrešenosti in ponovno se v nas pojavi vprašanje, kako živeti v tem nemirnem svetu.

Ob letošnjem premišljevanju Markovega evangelija in Pavlovega Prvega pisma Korinčanom v občestvu poletne biblične šole na Krku sem ponovno začutil, da je Sveto pismo enkraten dar, zato ga želim postaviti v središče svojega življenja. »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali.« Mt 7,24-25

Pogosto je v nas zelo jasno zavedanje, da nas Gospod nagovarja, pa ga kljub temu pustimo čakati, češ, ni še pravi čas. Janez nas spominja, da temu ni tako: »Blagor tistemu, ki bere, in tistim, ki poslušajo besede tega prerokovanja in izpolnjujejo, kar je zapisano v njem! Kajti čas je blizu.« Raz 1,3.

Poletna biblična šola 2017

Po prvih srečanjih naše Biblične šole Evangelii gaudium postaja očitno, da bomo kmalu potrebovali tudi nekaj več časa za graditev našega občestva.

Odločili smo se, da poskusimo z neke vrste poletno biblično šolo na morju.  

Tako smo od 25. do 29. junija 2017 rezervirali za nas hišo karmeličanskega duhovnega centra na Krk. V dvo- in troposteljnih sobah je prostora za 42 udeležencev.

Tema letošnje šole se ponuja sama: Učiti se »Kristusove misli« - v občestvu!

Skupaj bomo prebirali 1 Kor, molili, razpravljali, razmišljali, načrtovali - pa tudi počivali, se igrali in se veselili v objemu čudovitega Božjega stvarstva.

 

 

Skupna srečanja Biblične šole Evangelii gaudium potekajo v Domu sv. Jožefu v Celju enkrat na mesec, običajno vsako četrto sredo v mesecu, od 17.00 do 19.30 (na izjeme opozorimo posebej!)

Vsi, ki želite poglobiti svoj odnos do Božje besede in Svetega pisma, ste res dobrodošli! Ne pričakuje se posebnega bibličnega predznanja, zadostuje želja po spoznavanju Božje besede in ljubezen do nje.

Udeleženci so povabljeni k aktivnemu sodelovanju, ki se uresničuje v osebni pripravi, pisanju refleksij (lectio biblica) in v srečanju malih skupina, v katerih se udeleženci srečajo tudi enkrat mesečno. Na koncu leta bo vsak aktivni udeleženec prejel certifikat šole o opravljenem seminarju.

V III. letu Biblične šole Evangelii gaudium (2018-2019) bom nadaljevali z eksegetskim branjem Prvega pisma Korinčanom (od 11. do 16 pg.). Lahko se pridružite tudi na novo, saj ubiramo takšen pristop, da bo lahko vsak vstopil tam, kjer je. Nekaj uvodnega ponavljanja in utrjevanja pa vedno koristi. 

Prvo letošnje srečanje bo v sredo, 25. oktobra 2018, s pričetkom ob 17. uri

Ostali termini Biblične šole v šolskem letu 2018-2019::

 

 I.                   24. 10. 2018

 II.                  28. 11. 2018

 III.                 19. 12. 2018

 IV.                 23. 01. 2019

 V.                  27. 02. 2019

 VI.                13. 03. 2019 !!!

 VII.               24. 04. 2019

 VIII.              22. 05. 2019

 IX.                26. 06. 2019

 

Letni prispevek znaša 20 € in se lahko poravna na uvodnem srečanju.

Priporoča se predhodna prijava na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

KOLEDAR DOGODKOV 2018-2019

Opozarjamo vas še na ostale dogodke,

ki so na nek način povezani z Biblično šolo EVANGELII GAUDIUM – Živeti v radosti evangelija

 

- Od 19. do 21. oktobra 2018 Biblični vikend v Stični z naslovom S Pastirjem na poti Občestva. Vodi Maksimilijan Matjaž; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

sreda, 24. oktober 2018, v Celju začetek 3. leta Biblične šole EVANGELII GAUDIUM, vsako 4. sredo v mesecu od 17.00 do 19.30. Vodi Maksimilijan Matjaž; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- četrtek, 25.oktober 2018 - vsak 4. četrtek v mesecu srečanja v hiši Bratstva Veselje evangelija na Trubarjevi 82 (pri cerkvi Sv. Petra-Lj) in biblična kateheza za mlade od 18-35 let. Vodi Anja Kastelic; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- sobota, 27. oktober 2018, od 9h do 17h v hiši Bratstva EG na Trubarjevi 82 kateheze s. Katie Roncalli o bratstvu, odnosih in Cerkvi (prevajanje iz italijanščine); ob 19h bo sv. maša, blagoslov hiše, predstavitev, pogostitev (slovensko/italijansko)

- Od 16. do 18. novembra 2018 na Sveti Gori vikend ob preroku Eliju (namenjen mladim med 18 in 35 let) "Vstani in jej, sicer bo pot zate predolga!" 1 Kr 19,7. Vodi Anja Kastelic; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 11. do 13. januarja 2019 na Sveti Gori: »Kaj iščeš?« - Vikend za mlade, ki jim ni vseeno, kam gre njihovo življenje. Namenjen tistim, ki se vikenda še niso udeležili (18-35 let). Vodita Anja Kastelic in Tomaž Kete; prijave Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 15.do17. februarja 2019 na Sveti Gori: »Koga iščeš?« - Vikend za mlade, ki so ugotovili, da gre v življenju zares. Namenjen mladim med 25 in 35 let. Zaželjena je predhodna udeležba vikenda »Kaj iščeš?« (vodi Anja Kastelic). Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 15.-17. marec 2019 duhovne vaje za odrasle na Razborju pri Sl. Gradcu. Vodi Simon Potnik; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Več na www.pastir.si

- Od 22. do 24. marca 2019 v hiši Bratstva na Trubarjevi 82 v Ljubljani 2. del kateheze s. Katie Roncalli o bratstvu, odnosih, Cerkvi (slovensko/italijansko)

- Od 5. do 7. aprila 2019 na Sveti Gori vikend za starše in zakonce. Vodita: Anja Kastelic in Rafko Klemenčič. Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 23. do 27. junija 2019 - Biblične duhovne vaje v tišini na otoku Krku. Vodi Anja Kastelic; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

- Od 22. do 26. septembra 2019 – »Rad živim« za starejše na otoku Krku. Vodi Simon Potnik; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Več na www.pastir.si

- Od 11. do 14. oktober 2019 dnevi duhovnosti v Medžugorju. Vodi Simon Potnik; prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  Več na www.pastir.si

Biblična šola studijsko leto 18 19 copy

 

  • Vsem, ki bi želeli preko Božje besede globlje prepoznati svoje mesto v Božjem življenju in Božje življenje v svojem življenju.
  • Vsem, ki se želijo prepoznati kot del Kristusovega telesa – to je občestva Cerkve in ki želijo živeti polno življenje tega občestva.
  • Vsem, ki bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede.
  • Vsem, ki ste pripravljeni drug ob drugem, drug preko drugega spoznavati Božjo besedo in Božji načrt zase, za Cerkev in za svet.
  • Vsem, ki želite odkriti Sveto pismo kot Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal, da bi ga lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

Šola želi biti v prvi vrsti pomoč duhovnikom, redovnicam, diakonom ter vernim laikom, ki so aktivni v različnih cerkvenih skupinah in gibanjih ter bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede. Posebej povabljeni člani bibličnih skupin, skupin bralcev Božje besede in delivcev obhajila. Na ta način bodo Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal po Svetem pismu, lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

Živeti Leto usmiljenja – živeti Novo življenje

Novembra 2016 se bo zaključilo izredno leto usmiljenja, ki ga je 8. decembra 2015 razglasil papež Frančiške. A na novo oživljena zavest o moči in pomenu Božjega usmiljenja, ki je v tem letu zavela v Cerkvi, ne sme in ne more več ugasniti. Mnogi so naredili ne samo korak skozi sveta vrata, ampak tudi korak naprej na poti svoje vere ter izkusili milost usmiljenja in odpuščanja. Zavedajo se, da je čas odprtih vrat in je tudi čas zaprtih vrat, čas trkanja in klicanja, čas čakanja in zaupanja. Živeti usmiljenje pomeni živeti na polno, živeti podarjeno življenje, živeti Božje ‐ Kristusovo življenje. To je novo življenje, ki se ne konča z zemeljskim, ker je večno. Čeprav je človek v Kristusovo življenje s krstom že vcepljeni, se to življenje v njem preko ljubezni in usmiljenja počasi prebuja in krepi. Brez Svetega Duha in Božje besede ne more rasti in kljubovati miselnosti sveta, ki hoče takoj in zase.

Na tem prehodu, ko se zaključuje leto usmiljenja in se začenja nekaj novega, je na mestu vprašanje, kako bomo usmiljenje živeli naprej. Bog nam podarja milostni čas tudi po svetem letu. Daje nam priložnost, da naredimo nekaj lepega iz svojega življenja, da se odločimo in storimo konkretne korake. Ali kakor je spodbujal papež mlade na svetovnem dnevu mladih v Krakovu, da naj ne poležavajo po kavču ter se zavajajo s sanjarjenjem in z velikimi načrti, temveč naj preidejo h konkretnimi dejanji in zares zaživijo svoje življenje. Vsak trenutek daje priložnost, da uresničimo dano besedo, da rastemo in zorimo kot Jezusovi učenci in tudi sami postajamo dar za druge. Ker je usmiljenje temeljna lastnost Boga, kakor ga razodeva Sveto pismo, pomeni brati Sveto pismo in živeti Božjo besedo, hkrati živeti usmiljenje. Bog se je že Izraelu razodel kot usmiljeni, kot tisti, ki vidi stisko svojega ljudstva in pozna njegove bolečine, ki je »stopil dol«, da bi rešil Izraela iz rok Egipčanov in ga popeljal »v deželo, v kateri se cedita mleko in med« (2 Mz 3,7‐8). Prav zaradi usmiljenja je končno poslal tudi »svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« (Jn 3,16). Brati in preučevati Sveto pismo zato pomni iskati podobo usmiljenega Boga, po njej oblikovati svoje življenje in tako »od znotraj« spreminjati svet.

O moči tega novega življenja iz Božjega usmiljenja je najbolj strastno pisal prav apostol Pavel, ki je imel globoko izkušnjo tako življenja iz pravičnosti kot novega življenja iz usmiljenju. Življenje po pravičnost iz postavi ga je privedlo do preganjalca in morilca drugačnih, življenje po izkušnji Božjega usmiljenja pa ga je naredilo za apostola narodov. Njegovo oznanilo ni bilo zato nikoli več z »visokostjo besede ali modrosti« (1 Kor 2,1), temveč je predvsem hotel pokazati »najodličnejšo pot«, to je pot usmiljenja in ljubezen (1 Kor 13). Zavedal se je, da se je po milostnem dogodku, ki ga je doživel pred Damaskom, vse zelo korenito spremenilo. Dvajset let po tem dogodku je lahko Galačanom zapisal: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni. Kolikor pa zdaj živim v mesu, živim v veri v Božjega Sina, ki me je vzljubil in daroval zame sam sebe.« (Gal 2,20) Ker je Božje usmiljenje tako radikalno spremenilo njegovo življenje, je lahko brez zadržkov pozival: »Bodite moji posnemovalci, kakor sem jaz Kristusov.« (1 Kor 11,1) Posnemati Kristusa pomeni živeti novo življenje, živeti usmiljenje v vsakdanjem življenju na konkreten način. Živeti novo življenje ne pomeni zapustiti prejšnjega in začeti nekaj novega, temveč živeti to življenje na nov – na Kristusov način. To v resnici pomeni živeti »na polno«, ker je osvobojeno dvojnosti, ki izvira iz strahu zase, ker je osvobojeno nesmisla, saj temelji na zvestobi Boga, »ki nas je poklical v občestvo s svojim Sinom« (1 Kor 1,9). Novo življenje ni osamljenost in čudaštvo, ampak življenje v občestvu ‐ v veselju in hvaležnosti. Živeti novo življenje ne pomeni odpoved in omejitve, temveč poenotenje življenja ob Kristus – ljubljenem Sinu nebeškega Očeta. Novo življenje je klic po pristnosti življenja, po življenju iz Navdiha.

Biblična šola Evangelii gaudium

Tudi pri Slovenskem bibličnem gibanju (SBG) smo se odločili, da leto usmiljenja nadaljujemo na konkreten način. Vsem, ki bi želeli poglabljati svoje svetopisemsko znanje in si v okviru konkretnega občestva prizadevati za življenje iz duha Svetega pisma, ponujamo malo biblično šolo, ki smo jo poimenovali Evangelii gaudium – Veselje evangelija. Zavedamo se, da je Sveto pismo temelj vsake duhovne prenove in rasti. Že v pastoralnem načrtu Pridite in poglejte so naši škofje zapisali: »Sveto pismo naj med nami ponovno zaživi kot učbenik osebne vere, duhovnega poglabljanja in molitve in ne samo kot priložnostni veroučni pripomoček.« (PIP 74) Žal pa Sveto pismo še vedno vse premalo poznamo, zato se tudi ne moremo uspešno upirati negativnim tokovom časa in različnim krivim prerokom. Biblično šolo, ki bo trajala od oktobra do junija 2017, sestavljata dva sklopa: prvi sklop so skupna mesečna srečanja, ki bodo potekala vsako četrto sredo v mesecu v domu Sv. Jožefa v Celju, drugi sklop pa so mesečna srečanja treh ali petih članov, ki se bodo povezali v skupino, kjer bodo skupaj razmišljali o zadani biblični nalogi. Biblična šola tako ne bo ponujala samo strokovno biblično znanje, temveč bo tudi spodbujala k praktičnemu uvajanju v Sveto pismo ter iskanju njegovega duhovnega in odrešenjskega oznanila.

Šola želi spodbujati in uresničevati ne samo individualni, temveč občestveni pristop k Svetemu pismu. Sveto pismo je namreč nastajalo v občestvu, se ohranjalo v občestvu in je bilo namenjeno za izgradnjo občestva Božjega ljudstva – to je Cerkve (1 Kor 1,2). Zato Svetega pisma ne moremo prav razumeti in ga živeti izven občestva. Sveto pismo kot Božja beseda namreč vedno kliče v odnos ter išče prostor, kjer se lahko naseli, zaživi in uresniči. Človek lahko Božjo besedo razume šele takrat, ko jo vzljubi in sprejme ter ji s tem da konkretno telo (gr. sōma). Beseda v Svetem pismu nikoli ne pomeni zgolj nekaj abstraktnega, temveč je vedno nekaj živega in resničnega, nekaj, kar ustvarja odnose in dogodke. Tako že sama beseda v hebrejščini (dabár) in v grščini (logos) pomeni veliko več kot samo golo besedo, temveč vključuje tudi njeno uresničitev, pomeni dogodek, dejanje in življenje hkrati.

Prvo leto biblične šole bo posvečeno raziskovanju Pavlovega Prvem pismu Korinčanom, ki na najbolj celovit način predstavi različna področja krščanskega življenja tako na osebni kot na občestveni ravni. Spoznavali ga bomo preko eksegetskega, zgodovinskega, retoričnega, antropološkega in duhovnega pristopa. Prvo pismo Korinčanom je pravi učbenik za življenje krščanskega občestva. Apostol se v njem dotika različnih izzivov, ki so vznemirjali mlado korintsko občestvo, ki je hotelo v poganskem okolju, zagledanemu samo vase, v svojo moč in modrost, živeti na nov način, ki so ga začutili preko Pavlovega oznanila in preko evharistije, ki so jo obhajali. Po prvem navdušenju so kmalu nastopile preizkušnje vsakdanjega življenja. Ni bilo lahko trajno spremeniti stare navede in razvade. Težko se je bilo odpovedati privilegijem, ki so jih bili prej deležni v zameno za lojalnost različnim kultom in voditeljem, težko se je bilo odpovedati kulturi permisivnosti, užitka in sektaštva, ki je ponujala vse takoj in ni bila usmerjena ne v prihodnost in ne k drugemu. Prej ali slej so ugotovili, da je težko živeti visoke etične standarde krščanske ljubezni, še težje pa jih je bili prepoznavati v drugih članih skupnosti. Vsekakor jih je težko živeti sam. Potreben je bil dolg proces, da so prišli do spoznanja, da živeti novo življenje na Kristusov način pomeni, da predajo Kristusu prvo vlogo v njihovemu življenju, sami pa so poklicani, da mu to svoje življenje izročajo in mu zaupajo.

Vsaka krščanska generacija tako na nek način ponovi pot prve skupnosti v Korintu. Pred nami so podobni izzivi, podobne spodbude in tudi težave, s katerimi so se soočali prvi kristjani. Stanje duha v družbi tudi danes ni bistveno drugačno, kakor je bilo v Korintu pred skoraj dva tisoč leti, ko je tam Pavel tisto peščico poslušalcev, ki ga je hotela poslušati, učil o nekem drugačnem, alternativnem načinu življenja. Alternativno krščansko življenje pa ni prikazoval kot nekaj, kar bi bilo mogoče živeti samo tako, da bi izstopili iz kulture, v kateri so živeli, ampak kot novost, ki jo je mogoče živeti v vsaki kulturi – na vsakem kraju (1 Kor 1,2). Odpiral ji je oči za to, kaj pomeni biti poklican v občestvo z Jezusom Kristusom (1 Kor 1,9), ki je postal telo (1 Kor 11,24sl.), da bi se lahko v njem na otipljiv način razodel Božji načrt za človeka, za njegovo svobodno in uresničeno življenje. Prav tem njegovim spodbudam bomo skupaj prisluhnili v letošnji biblični šoli.

Back to top