»Vsakokrat, ko se skušamo vrniti k izviru in ponovno pridobiti izvirno evangeljsko svežino, se pojavijo nove poti, ustvarjalni načini, druge izrazne oblike, zgovornejša znamenja, besede z bogatim prenovljenim pomenom za sedanji čas. V resnici je vsaka pristna oznanjevalna dejavnost nova.« (Veselje evangelija 11)

 

PREDSTAVITEV BIBLIČNE ŠOLE EVANGELII GAUDIUM

 

V okviru Slovenskega bibličnega gibanja (SBG) je dozorela ideja, da bi ob koncu leta usmiljenja začeli z malo biblično šolo, ki bi bila namenjena vsem, ki jih Sveto pismo že spremlja v njihovem poslanstvu in življenju, želijo pa svoje znanje poglobiti in se medsebojno obogatiti. Biblično šolo smo poimenovali po apostolski spodbudi papeža Frančiška Evangelii gaudium – Veselje evangelija, kjer papež spodbuja k rednemu branju Svetega pisma.

Biblično šola Evangelii gaudium želi biti odgovor na spodbude papeža Frančiška, da bi živeli svojo vero v vsakdanjih korakih usmiljenja in ljubezni ter da bi ponovno odkrili Sveto pismo kot knjigo življenja, kot živo Besedo, ki je namenjena meni in lahko spreminja moje življenje. Sveto pismo je učbenik življenja, ki nam pomaga bolj polno živeti življenje, ki nam je podarjeno. Frančišek nam daje zgled, kako vsak dan brati Sveto pismo v občestvu Cerkvi ter preko njega prepoznavati Božji načrt svoje življenje kot Božji dar.

V apostolski spodbudi Evangelii gaudium – Veselje evangelija predstavi Frančišek Sveto pismo kot temeljni vir prenove osebnega življenja vernika in življenja vse Cerkve ter spodbuja k njenemu vsakodnevnemu branju. Našo malo biblično šolo smo zato poimenovali po tem papeževem dokumentu. Preko branja Svetega pisma nas Gospodov Duh postavlja v občestvo ljubljenih, poklicanih in svetih (Rim 1,7), ki jim dano poslanstvo za ta današnji svet: razodeti Boga in njegovo življenje. Preko Božje besede je na svet prišla Luč, ki ne bo nikoli ugasnila. »Ne tavamo v temi in nam ni treba čakati, da nam Bog spregovori svojo besedo, kajti 'Bog je spregovoril. Bog ni več veliki neznanec, ampak se je razodel.' Sprejmimo vase vzvišeni zaklad razodete besede Svetega pisma!« (Veselju evangelija 175) 

Idejna utemeljitev in umestitev biblične šole Evangelii gaudium

 

Komu je šola namenjena?

- Vsem, ki bi želeli preko Božje besede globlje prepoznati svoje mesto v Božjem življenju in Božje življenje v svojem življenju…

- Vsem, ki se želijo prepoznati kot del Kristusovega telesa – to je občestva Cerkve in ki želijo živeti polno življenje tega občestva

- Vsem, ki bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede.

- Vsem, ki ste pripravljeni drug ob drugem, drug preko drugega spoznavati Božjo besedo in Božji načrt zase, za Cerkev in za svet.

 - Vsem, ki želite odkriti Sveto pismo kot Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal, da bi ga lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

Šola želi biti v prvi vrsti pomoč duhovnikom, redovnicam, diakonom ter vernim laikom, ki so aktivni v različnih cerkvenih skupinah in gibanjih ter bi želeli svoje svetopisemsko znanje poglabljati ter se učiti brati lastno življenje in življenje sveta v luči Božje besede. Posebej povabljeni člani bibličnih skupin, skupin bralcev Božje besede in delivcev obhajila. Na ta način bodo Evangelij veselja in življenja, ki nam ga je Gospod zaupal po Svetem pismu, lahko še bolj prepričljivo oznanjali in zanj pričevali.

 

Tema srečanj bo razlaga (eksegeza) Prvega Pavlovega pisma Korinčanom. Predaval bo prof. dr. Maksimilijan Matjaž, občasno pa bodo sodelovali tudi drugi strokovnjaki. Obvezni »priročnik« vsakega udeleženca je Sveto pismo Stare in Nove zaveze, za vsakega pa bo na voljo tudi strokovni učbenik - Komentar Pisma Korinčanom.

 

URNIK ŠOLE

Šola bo potekala enkrat na mesec, in sicer vsako četrto sredo v mesecu, od 17.00 do 19.30, pri Sv. Jožefu v Celju. Udeleženci bodo povabljeni k aktivnemu sodelovanju. Na koncu leta bo vsak prejel tudi certifikat šole o opravljenem seminarju.

Prvo srečanje tretjega leta BŠ bo v sredo 24. oktobra 2018, s pričetkom ob 17. uri. Srečanja bodo nato še: 28. novembra, 19. decembra (pozor, izjemoma tretja sreda!), 23. januarja, 22. februarja, 13. marca (izjemoma!), 24. aprila, 22. maja in 26. junija.

Vsi zelo lepo povabljeni! Ne pričakuje se posebnega bibličnega predznanja, zadostuje želja po spoznavanju Božje besede in ljubezen do nje.

Prispevek znaša 20 € in se lahko poravna na uvodnem srečanju.

Priporoča se predhodna prijava na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

kriz ob oltarju

foto: Ana Pišek

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3